Batpole in uitvoering

Een huis voor vleermuizen op een paal. Dat was het antwoord van Daniel Meier en zijn collega’s Robin van Hontem en Janicke Kernland van Bee Collective op onze design vraag voor de eerste Design Award Made for Maastricht in 2016. Volgens onze expert jury was Batpole het meest innovatieve concept en dus wonnen zij de prijs. Wat is er intussen gebeurd? We spraken Daniel Meier over het ontwerp en de ontwikkelingen tot nog toe.

De Batpole is geïnspireerd op de Sky Hive, een bijenkast op een paal, die zij eerder ontwierpen en te bewonderen is in het Lage Frontenpark in Maastricht. ‘Het idee is ontstaan in ons contact met Arcadis, een adviesbureau voor natuurontwikkeling. Het uitgangspunt voor beide ontwerpen is, naast natuurbeheer in de stad, dat de ontwerpen goed zichtbaar zijn en zo bijdragen aan de bewustwording van de aanwezigheid van natuur in de stad’, vertelt Daniel Meier.

Hij en zijn kompanen zijn daarom heel blij met de plek waar de Batpole komt te staan, in het Tapijnpark, in de buurt van de stadsmuur en de Jeker, waar een doorgang naar de stad is. Bovendien loopt hier een belangrijke vliegroute voor vleermuizen, die nooit één schuilplaats hebben.
Het uiterlijk van de Batpole is opvallend, het silhouet doet denken aan Batman. Sinds het winnen van de prijs zijn de drie bezig met de uitvoering. Een van de voorwaarden voor de prijs was dat het concept in zes maanden gerealiseerd zou worden. Dat gebeurt bij hetzelfde bedrijf dat eerder de Sky Hive maakte. ‘De Batpole bestaat uit twee kasten die er van buiten hetzelfde uitzien, maar één is geïsoleerd, de ander niet. Afhankelijk van het seizoen verblijven vleermuizen namelijk liever in een koele of warme ruimte.’

Voorlopig blijft het bij één kast, maar Bee Collective hoopt van harte dat ze bedrijven kunnen interesseren om de Batpole in productie te nemen. ‘Dat is nog niet gelukt, de ontwikkelkosten zijn hoog. Een voordeel is dat hij mobiel is. Misschien lukt het als hij er eenmaal staat. We verwachten dat er een markt voor is’, zegt Meier. Wanneer dat is, is nog niet duidelijk. Dat hangt samen met de vergunning voor de herontwikkeling van het park. Bee Collective is in ieder geval erg blij met de geboden kans.

De tweede Made for Maastricht Design Award wordt uitgereikt op de openingsavond van Designday vrijdag 19 mei. Inzenden kan tot 14 april 2017


losse onderdelen van de Batpole, in productie

batpole maquette
maquette van de Batpole