VANTOT

The Beauty of Waste: Prevent

LEZING ZONDAG 27 MEI 2018

Niet veel ontwerpers experimenteren op zo’n vooruitstrevende, eigenzinnige en ook nog duurzame manier binnen de wereld van ledverlichting als VANTOT dat doet. Ook tijdens Designday laten Sam van Gurp en Esther Jongsma ons op een andere manier nadenken over een wereld waarin stekkers en peertjes geen rol meer spelen maar led of zonnecellen.

De in Eindhoven gevestigde ontwerpers van VANTOT zijn pas drie jaar geleden afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, maar je kunt ze inmiddels volwaardige verlichtingsexperts noemen. In hun innovatieve en vaak poëtische ontwerpen tonen de ontwerpers elektrische componenten in volle glorie; ze zijn een volwaardig onderdeel van het design en niet weggemoffeld in doosjes of dikke geïsoleerde kabels. Zo rekenen ze af met de negatieve connotatie die aan stroom kleeft: in de ontwerpen van VANTOT kun je het zonder gevaar aanraken.

Van Gurp en Jongsma leggen de nadruk op hun ontwerpvisie, het proces en op het voortdurende en evoluerende onderzoek naar de toepassingen van ledverlichting en de focus op de transitie van licht. In de toekomst behoren peertje met fitting, snoer en stekker tot het verleden, bezit je een ruimtelijk gordijn van licht, laad je je verlichting op aan de zon en hangt de lamp niet meer op de vaste plek boven de eettafel, maar neem je het mee terwijl je door de ruimte beweegt voorspelt VANTOT.

Door techniek en led in hun ontwerpen zichtbaar, logisch en toegankelijk te maken, proberen Van Gurp en Jongsma consumenten en bedrijven het product te laten begrijpen. ‘Dat is niet altijd makkelijk, want ook bedrijven houden vaak vast aan traditionele peertjes en stekkers’, weet Jongsma. ‘Er wordt niet voldoende nagedacht over de koeling van een ledlamp; net als met een gloeilamp, zorgt de verhitting ervoor dat je inlevert op de levensduur.’

Het kan beter en anders. VANTOT voelt zich verantwoordelijk om hen te laten zien dat het duurzamer kan, en dat er een enorme potentieel aan creatieve kansen ligt. Door als pionier te fungeren en het onbekende pad te bewandelen, brengen ze gestaag een ‘lichtevolutie’ tot stand met hun innovaties in technieken. Zo ontwierpen ze Current curents, verlichting waarbij de elektrische componenten niet verstopt zijn. Daaruit kwam Current Curtain voort, een circuit van aan elkaar geschakelde elementen dat een poëtisch architectonisch gordijn van licht vormt. Dat leidde weer tot geleidende platen in samenwerking met de Spaanse houtfabrikant Finsa en de nieuwste versie van de ruimtelijke Current curtain.

Met die ontwerpen presenteert VANTOT zich dit jaar op beurzen als Ventura Dubai samen met Ventura Projects, bij Broeinest in Amsterdam, Designday in Maastricht, en Design District in Rotterdam. Ze maakten met een groep getalenteerde designers zowel deel uit van Bar Anne in Museo Diocesano tijdens de Milan Design Week als van de grote beurs: de Salone Satellite. Hiervoor was VANTOT geselecteerd door het consulaat-generaal in Milaan. ‘Het past bij de nieuwe commerciële stappen die we als bureau maken. Het biedt veel kansen op samenwerkingen met internationale partijen’, zegt Jongsma. VANTOT verzorgde als een van de weinige ontwerpbureaus een catalogus speciaal voor potentiële klanten met alle mogelijkheden en technische specificaties. Het leverde bij terugkomst al een volle mailbox met een aantal orders op.

‘Samenwerken doen we graag. Onze ideeën en kracht en de kennis van bedrijven, brengt beiden verder’, vertelt Jongsma. Zo werkt de designstudio momenteel met het op de Eindhovense High Tech Campus gevestigde bedrijf Solliance aan een nieuwe toepassing van
zonnecellen. Met het ontwerp voor de opmerkelijke buitenverlichting getiteld Sunseeker, won de studio vorig jaar de SolarSquare Design Challenge in samenwerking met de Dutch Design Foundation. De vraag: ontwikkel een verlichtingsontwerp voor de openbare ruimte rond het Stadhuisplein van Eindhoven werd door VANTOT beantwoord met deze Sunseeker, een aaneengeschakeld poëtisch patroon van lichtmodules die zich als de natuur gedraagt: op zoek naar de zonnigste plek verplaatsen de modules zich naar het lichtste punt op de lijn. De concepten tonen ze tijdens Designday, en over een tijd zullen passanten de Sunseeker daadwerkelijk boven het wandelpad in het stadspark van Eindhoven kunnen bewonderen.

www.vantot.com

><

>> Ga terug naar het lezingenprogramma

><