Cartoni Design

The Beauty of Waste: Reuse

LEZING ZATERDAG 26 MEI 2018

Marijn Muller is oprichter van Cartoni Design, een onderscheidend designlabel dat handgemaakte meubels op de markt brengt van teruggewonnen, gerecyclede en duurzame materialen als karton. Meubels die gemaakt zijn door ontwerpers als Wisse Trooster (deelnemer Designday 2017), Ernst Koning en Sabine van der Ham.
Cartoni Design is toepasselijk gevestigd in CIRCL – het circulaire paviljoen van ABNAmro aan de Amsterdamse Zuidas. Tijdens Designday is het label tijdelijk gevestigd in de Decorfabriek.

Marijn Muller (medeoprichter Willem Tacken is onlangs uit de onderneming vertrokken) combineert zijn commerciële achtergrond met een grote affiniteit voor (duurzaam) design. Het begon met het bedenken van festivalmeubels en Smart Styling Furniture – tijdelijke meubels voor de inrichting van leeg onroerend goed. Intussen heeft Muller veel ervaring en kennis over duurzaam en circulair ontwerpen opgedaan. Het label startte met de uit karton vervaardige AMS-serie van Ernst Koning en is inmiddels aangevuld met bijzondere ontwerpen van onder andere Wisse Trooster.

‘Circulair bouwen is inmiddels meer standaard dan uitzondering’, vertelt Muller. ‘De toenemende vraag naar circulaire toepassingen in interieurs beantwoord ik met duurzaam in Nederland geproduceerde innovatieve meubels met zorgvuldig geselecteerde gerecyclede materialen en biologisch afbreekbare lijm. Nu ben ik nog een pionier, maar de jonge generatie millenials is er serieus mee bezig; over tien jaar zijn circulaire interieurs misschien wel standaard.’

Nog altijd zijn er mensen die bij karton denken aan grauwe, lelijke en breekbare producten. Door met ontwerpers samen te werken laat het label juist de schoonheid ervan zien. De ontwerpen gaan net zo lang mee en zijn net zo sterk en mooi als meubels van hout. ‘Dat is de kracht waarmee wij ons onderscheiden’, zegt hij. ‘Wij zien afvalstromen juist als grondstof voor bijzondere producten waarbij je het oorspronkelijke recyclemateriaal niet direct herkent. Mijn doel is dan ook’, vertelt Muller: ‘de wereld de schoonheid van duurzaamheid laten zien door de ogen van designers.’
Tijdens Desigday laat hij mini-versie zien van wat hij in april toonde in het Nederlands paviljoen Masterly tijdens de Salone del Mobile in Milaan. In Palazzo Francesco Turati toverde hij een stijlkamer in neorenaissance-stijl om in een hedendaagse stijlkamer van gerecylede materialen.
Wisse Trooster toonde een bijzonder handgemaakt ‘Recovery’ dressoir van resthout van een lokale deurfabrikant, evenals de moderne variant van een negentiende eeuwse kroonluchter: de minimalistische 900 Pendant lamp van lagen gerecycled golfkarton van Smurfit Kappa en duurzame led-verlichting.
En ook de AMS-serie meubels van Ernst Koning. De minimalistische
collectie bestaat uit een tafel, stoel, bijzettafel en een kast. En van de jonge designer Sabine van der Ham zijn er haar eerste designproducten: tot harmonica uit te vouwen lampen van restmateriaal van een kartonverwerker.

Muller gelooft heilig in het versterken van de circulaire economie door samen te werken met partners die dit economisch model hoog in het vaandel hebben. Zo kleedt hij zijn presentatie aan met Desso’s tapijttegels van restmateriaal, maakt Ernst Koning prachtige tafels in samenwerking met een sociale werkplaats in Amsterdam van materiaal van bouwplaatsen van bouwbedrijf BAM. De geluidsabsorberende wanden zijn voorzien van hoogwaardig recycled textiel van weverij Enschede Textielstad en gevuld met het eerste en enige 100% cradle to cradle isolatiemateriaal van bedrijf Everuse, vervaardigd van ons eigen gerecyclede papierafval. De wand kreeg een lik verf zonder toxische toevoegingen van Fairf, waardoor je bij wijze van spreken de muren kunt aflikken.

www.cartonidesign.com/

><

>> Ga terug naar het lezingenprogramma

><