LEzingen

<< Ga terug naar het programma overzicht

><

Lezing

Cartoni Design

Marijn Muller is oprichter van Cartoni Design, een onderscheidend designlabel dat handgemaakte meubels op de markt brengt van teruggewonnen, gerecyclede en duurzame materialen als karton. Meubels die gemaakt zijn door ontwerpers als Wisse Trooster (deelnemer Designday 2017), Ernst Koning en Sabine van der Ham. Cartoni Design is toepasselijk gevestigd in CIRCL – het circulaire paviljoen van ABNAmro aan de Amsterdamse Zuidas. Tijdens Designday is het label tijdelijk gevestigd in de Decorfabriek.

Lees verder>>

ZATERDAG 26 MEI 2018 12.30 uur

><

Lezing

Lore Langendries

De Belgische Lore Langendries, ontwerpster en kunstenaar van bijzondere sieraden en objecten waarin dierlijke haren een hoofdrol spelen, geeft ook een lezing op zondag 27 mei, om 12.30. Ze praat over haar onderzoeksinteresses zoals de interactie tussen handmatig en industrieel werken, haar fascinatie voor het tactiele en fysieke, het gedrag van materialen en digitale technologie. Ze maakt onder andere sieraden van restmateriaal van dierenhuiden. Met Tableskin won ze de Henry van de Velde Award 2017. Hiervoor vertaalde ze een foto van een hertenvacht in een jacquard geweven linnen tafelkleed. De ontwerper speelt met aaibaarheid en afstotelijkheid: aan het bijpassende servet veeg je in feite je mond af aan hertenhaar.

Lees verder>>

ZONDAG 27 MEI 2018, 12:30 uur

><

Lezing

Teresa van Dongen

Ontwerpster Teresa van Dongen zal op zondag 27 mei een lezing geven passend bij het subthema Prevent. De meermaals bekroonde designer is bekend van haar samen met wetenschappers ontwikkelde verlichting getiteld Ambio, One Luminous Dot of Spark of Life. Lampen die geen stroom of lichtbron nodig hebben maar algen of electrochemisch actieve bacteriën die voor de verlichting zorgen. ‘Consumenten maken een bewuste keuze als ze mijn duurzame producten kopen. Je moet de bacterie-populatie in je lamp immers verzorgen, net als een plant’, zegt ze. Zo zet de ontwerper ons aan het denken over de natuur en schaarse energiebronnen, en ze biedt ons een alternatief.

Lees verder >>

ZONDAG 27 MEI 2018 14.00 uur

><

Lezing

VANTOT

Niet veel ontwerpers experimenteren op zo’n vooruitstrevende, eigenzinnige en ook nog duurzame manier binnen de wereld van ledverlichting als VANTOT dat doet. Ook tijdens Designday laten Sam van Gurp en Esther Jongsma ons op een andere manier nadenken over een wereld waarin stekkers en peertjes geen rol meer spelen maar led of zonnecellen.

De in Eindhoven gevestigde ontwerpers van VANTOT zijn pas drie jaar geleden afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, maar je kunt ze inmiddels volwaardige verlichtingsexperts noemen. In hun innovatieve en vaak poëtische ontwerpen tonen de ontwerpers elektrische componenten in volle glorie; ze zijn een volwaardig onderdeel van het design en niet weggemoffeld in doosjes of dikke geïsoleerde kabels. Zo rekenen ze af met de negatieve connotatie die aan stroom kleeft: in de ontwerpen van VANTOT kun je het zonder gevaar aanraken.

Lees verder>>

ZATERDAG 26 MEI 2018 15.30 uur

><