atelier nl maakt glas van ‘wild’ zand

Primeur op Designday: Atelier NL maakt glas van ‘wild’ zand van het Savelsbos
Na intensief onderzoek en experiment zijn de ontwerpers Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck van Atelier NL er in geslaagd om lokaal, ‘wild’ zand om te smelten in unieke objecten van glas. Tijdens Designday presenteren zij hun nieuwste editie ZandGlas gemaakt van het zand uit het Savelsbos, vlakbij Maastricht. Op vrijdag 19 mei (openingsavond) rond 21.00 uur zal Atelier NL het eerste glas uit de nieuwste editie ZandGlas aanbieden aan gedeputeerde Ger Koopmans. Ook geven zij op zondag de lezing ‘Think global, dig local’.Na de serie lichtgroene glazen gemaakt van het zand van de Zandmotor is nu de beurt aan het unieke zand uit de bodem van het oerbos. Samen met Staatsbosbeheer hebben zij ter gelegenheid van 150 jaar Limburg zand verzameld uit het Savelsbos dat omgesmolten gaat worden tot een serie unieke objecten. Voor het vervaardigen van deze gelimiteerde editie werken de ontwerpers met Gert Bullée, topglasblazer in Nederland.Atelier NL verzamelt sinds 2010 op verschillende locaties in Europa wild zand van duinen, stranden en andere zandplekken. Zij volgden het pad van de oude Romeinse glashandelaren, namen monsters van vele zandsoorten, brachten deze in kaart, rubriceerden ze in speciale zandkisten en voerden ruim duizend proeven uit.

 

Experimenteel onderzoek
Het duo experimenteert voortdurend met dit natuurlijke materiaal, door het geologische tijdvak, de deeltjesgrootte, chemische samenstelling en microscopische beeldvorming te bestuderen. De zandkorrels bruisen, barsten, worden schuim of kristalliseren zich in bijzondere patronen en kleuren.  Onder hoge temperaturen bruisen en barsten de zandkorrels: ze worden schuim of kristalliseren zich in bijzondere patronen en kleuren.

Savelsbos is de tweede glasserie die Atelier NL maakt uit zand. Samen onderzoeken zij duinen, stranden en wadden, rivieren, bergen en groeves. Om zo een glashelder beeld te scheppen van ons rijke landschap. Van zilt zwart tot zeeblauw. Van grasgroen tot asgrijs.

Atelier NL maakt producten die de rijkdommen van de aarde en de waarde van lokale grondstoffen tonen. ‘Naast een glasservies ontwikkelen we een heel palet van nieuwe materiaalvarianten, een bibliotheek met toekomstige mogelijkheden. In ons werk willen we een verbinding maken tussen een grondstof en een product, en hiermee een dialoog en bewustzijn op gang brengen.’

Over de lezing ‘Think big, dig local’
Wat kunnen lokale grondstoffen ons leren? Hoe kan kennis over de oorsprong van materiaal ons helpen om er verstandig mee om te gaan? Kan een diepere relatie met materialen de verbinding tussen mens en zijn natuurlijke omgeving verbeteren?

In een poging deze essentiële vragen te beantwoorden hebben Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck van ontwerpstudio Atelier NL een databank van honderden zand en kleisoorten aangelegd. De grondige analyse van deze materialen, van het landschap als geheel tot op moleculair niveau, heeft geleid tot een unieke filosofie. De daaruit ontstane projecten en producten tonen een helder verband tussen ruwe materialen, de herkomst ervan en tal van nieuwe toepassingen. Door hun unieke combinatie van intensieve exploratie, research, analyse en creatievetransformatie van het materiaal laat Atelier NL zien hoe wij al gravende een globale visie kunnen ontvouwen.

><