keynote spreker: jörn behage

Jörn Behage ademt als het ware upcycling. Hij houdt zich al dertig jaar bezig met duurzame productontwikkeling. Als keynote-speaker op zaterdag 20 mei leidt hij ons langs de ontwikkelingslijnen van recycling/upcycling en biedt hij een perspectief voor de toekomst. Zijn stelling: we hoeven niet anders of zuiniger te gaan leven om een duurzame wereld te bouwen.

Jörn Behage studeerde in 1990 af aan de Gerrit Rietveld Academie op een project om de logistiek van verpakkingen te optimaliseren, dat wil zeggen dat er minder transport nodig is. Daarnaast studeerde hij economie en milieumanagement. Zijn eerste baan was bij BAUM in Hamburg, een instituut voor milieumanagement. Het instituut adviseerde de industrie hoe zij kon inspelen op de terugname-verplichting van verpakkingen waarmee Duitsland net was gestart. Daarna heeft hij zich bij een ingenieursbureau in Delft bezig gehouden met het analyseren van de levenscyclus van centrale verwarmingsinstallaties en hoe deze te optimaliseren zijn. ‘De conclusies konden we ook toepassen op andere industriesectoren. Ik heb in opdracht van overheid en bedrijfsleven heel wat handleidingen geschreven voor duurzame productontwikkeling, dus hoe je met zo min mogelijk energie- en materiaalgebruik producten kunt maken. In 1995 heb ik voor Volvo het eerste afbreekbare interieur voor een auto ontwikkeld. Ondertussen kwam ik vaker in India waar ik heb gewerkt aan het maken van deuren en kozijnen van jute vezels, omdat andere materialen of te duur of niet voorhanden waren. Het mes snijdt aan twee kanten, want jute kun je twee keer per jaar verbouwen en dus heeft een boer gegarandeerde inkomsten.’

Behage was in dat kader enkele jaren verbonden aan het United Nations Development Program (UNDP). In 1996 was zijn werk op het gebied van biocomposieten onderdeel van de tentoonstelling ‘Scanning’ in het Stedelijk Museum Amsterdam en won hij de Award European Young Designers for Industry. Behage publiceert regelmatig over materiaaltechnologie en duurzame productontwikkeling en geeft lezingen.

Keynote
In zijn lezing tijdens Designday leidt hij ons langs de ontwikkelingslijnen van recycling/upcycling vanaf de jaren tachtig, toen dit thema voor het eerst volop in de aandacht kwam. En hij biedt een perspectief voor de nabije toekomst. Zijn stelling is dat we niet anders of zuiniger hoeven te gaan leven om een duurzame wereld te bouwen. Wel is het nodig dat we afstappen van fossiele brandstoffen en optimaal gebruik maken van beschikbare technieken. Hij zal zijn betoog illustreren met concrete voorbeelden.

Behage voelt zich soms een roepende in de woestijn, maar heeft illustere medestanders als de overleden Duitse natuurkundige en filosoof Carl Friedrich von Weizsäcker en niemand minder dan Jan Terlouw.

><

‘We hoeven ons gedrag niet aan te passen om te bouwen aan een duurzame wereld´

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BabyDobber

De BabyDobber is uit monomateriaal (Polypropylene) gemaakt en volledig recyclebaar. Dit ontwerp van Jörn Behage is momenteel ook te zien in de tentoonstelling Showroom Limburg in Cube Design Museum.