lucas brinkhaus

‘Upcycling is voor mij vanzelfsprekend. Daar denk ik niet bij na’

 

Lucas Brinkhaus maakt custom fietsen: ‘De meerwaarde van mijn fietsen op maat is dat klanten de voor hen gemaakte fiets als een heel persoonlijk item beschouwen en er daarom ook heel zuinig op zijn, in alle opzichten. Mijn fietsen kunnen een leven lang mee.’ Brinkhaus verzorgt zaterdag 20 mei tijdens Designday een lezing over zijn custom fietsen.

Brinkhaus studeerde in 2007 af aan de Design Academy in Eindhoven als industrieel ontwerper en ging meteen aan de slag als zelfstandig ontwerper. De vraag van een vriend om een custom fiets te bouwen leidde snel tot een atelier voor custom fietsen. Die vraag kwam niet uit de lucht vallen. Brinkhaus studeerde af op de ontwikkeling van een fiets met ingebouwde fietsendrager voor achter op de auto. Sinds 2010 restaureert hij fietsen, maakt hij van oude, afgedankte fietsen, nieuwe fietsen of bouwt hij volledig nieuwe fietsen, inclusief elektrische fietsen, jaarlijks ongeveer vijftig stuks, in prijs variërend van € 500,- tot € 2500,-  of meer. Zijn klanten komen overal vandaan, vanuit de regio, maar ook verder weg, tot in het buitenland. Wat hij doet is tamelijk uniek.

‘Ik begin altijd met een uitgebreid persoonlijk gesprek om te horen wat een klant wil, wat zijn verwachtingen zijn. Alleen zo kan ik een unieke fiets maken. Mijn persoonlijke signatuur is eenvoud en degelijkheid. De meerwaarde van die persoonlijke benadering is dat klanten de voor hen gemaakte fiets als een heel persoonlijk item gaan beschouwen en er daarom ook heel zuinig op zijn. Mijn fietsen kunnen een leven lang mee, hooguit hebben ze af en toe onderhoud nodig, en bij intensief gebruik kunnen ze na 10-15 jaar gerenoveerd worden. Upcycling is voor mij vanzelfsprekend. Daar denk ik niet bij. Oude materialen zijn kwalitatief vaak beter, als het er na 50 jaar nog steeds goed uitziet, dan is het bewezen kwaliteit.’

Brinkhaus werkt meestal alleen. Zijn droom is dat hij een product kan ontwikkelen dat op grotere schaal geproduceerd kan worden zonder dat de persoonlijke verbinding met de klant verdwijnt.

><