Het parcours 2017

Op zondag 10 september vindt de opening van het culturele seizoen, het Parcours, plaats in Maastricht. Designday heeft voor deze gelegenheid ontwerper en kok Cas Driessen gevraagd een pop-up event te cureren en een culinaire performance op een bedje van design te verzorgen. lees verder >>

><

DESIGNROUTE MAASTRICHT
Loop een rondje design

Designday is natuurlijk een uitgelezen weekend om je onder te dompelen in de wereld van design. Maar wist je dat je in Maastricht het hele jaar door volop design kunt proeven? Designday heeft speciaal voor jou een korte designroute uitgezet van een aantal winkels in het centrum. Dus…. loop eens een rondje design voor, na of tijdens Designday. Laat je verrassen; het is de moeite waard!

Deelnemers Designroute 2017: Conflict DesignmarketStudio Çedille DesignNolabelSCOOP storeFestenLena Berens, Milan PalmaVintage de luxe, Koffie & Le Marais DeuxFurniture café en de Bijenkorf

><

Designer@work met MAFAD alumni in de Bijenkorf

In aanloop naar Designday krijgen alumni van MAFAD (Maastricht Academy of Fine Arts & Design) de kans om zichzelf en hun werk te presenteren in van De Bijenkorf Maastricht. En daar blijft het niet bij: bezoekers van De Bijenkorf en passanten kunnen de jonge designers ook aan het werk zien. Een laagdrempelige manier om kennis te maken met werk van jonge ontwerpers en inzicht te krijgen in het maak- en ontwerpproces.
In het weekend van 13 en 14 mei zal de tweede een designer@work in de Bijenkorf Maastricht plaatsvinden. MAFAD alumni Imke van Boekhold, Moniek Vierling, Ilona Simons en Ritchie van Daal zullen hun ontwerpen persoonlijk aan je tonen en verkopen en je ziet ze aan het werk!
Gezeten achter een naaimachine, gedreven door geduld en concentratie, stikt Imke van Boekhold met polyester en katoenen garens een herbarium dat de illusie wekt van een verzameling echte gedroogde planten.
Moniek Vierling studeerde af met haar collectie ‘The Little Ones’ in 2015. Deze collectie is opgebouwd vanuit haar fascinatie voor visuele veranderingen bij kevers. In haar collectie werkt zij met verschillende soorten materialen die een abstract beeld weergeeft van de kever, met als thema imponeren en camoufleren.
Al jaren wordt Ilona Simons geïnspireerd door de kledingkeuze van mannen. Ieder heeft en zoekt zijn eigen stijl. Haar collectie is een mix van twee stijlen en niet bedoeld om modieus te zijn, maar om mannen de mogelijkheid te geven zichzelf uit te drukken als mannelijke, moderne mannen.
Ritchie van Daal richt zich in het bijzonder op het ontwerpen en produceren van ingewikkelde objecten vaak met een complexe mechanische twist die niet noodzakelijk een uitgesproken gebruiksfunctie hebben, zogenaamde ‘non products’ or ‘fun products’.

Een van de deelnemers in het april-weekend is de Maastrichtenaar met Italiaanse roots Riccardo Belli die werkt op het snijvlak van design en voedsel. Zo heeft hij in samenwerking met avant-garde restaurantchefs zoals Hans van Wolde (Beluga) inspiratie gevonden om food gerelateerde producten te ontwerpen. Daarnaast ontwerpt hij interieurproducten waar vorm en functie op een bijzondere wijze samenkomen.
Wendy Huis presenteert tijdens Designer@work in april voor het eerst haar merk ‘Little Trophy’. Dit zijn shawls van hoogwaardige kwaliteit die met de hand zijn vervaardigd. Ze worden bedrukt middels digitale print, waardoor er geen overbodige verf wordt gebruikt. Het thema van de eerste collectie is ‘Story of Holland’, met onder andere inspiratie uit Staphorster stipwerk en schilderachtige landerijen. De shawls staan symbool voor ervaringen en dromen voor de toekomst die je met je meeneemt.

><

16602897_1412142132192542_7782385923246364961_n

Veel deelnemers Designday te zien in ‘Showroom Limburg’

‘Showroom Limburg’ is een expositie met vijftig ontwerpen die een actueel beeld geeft van de creatieve sector in Limburg. Hij is vanaf 16 februari te zien in het Cube Design Museum in Kerkrade. Veel van de objecten in de tentoonstelling zijn van ontwerpers die eerder te zien waren op Designday: Daan de Haan, Diederik Schneemann, Dik Scheepers, Dirk Ploos van Amstel, Françoise Oostwegel, Paul Gorissen en Matthijs de Ponti (GorissendePonti), Jo Schoenmakers en Marjo de Vries (JAS/MV), Ronald Meijs, Marjan Eggels, Riccardo Belli, Patrick Kusters.

Limburg is in de expositie breed opgevat: design ontwikkeld door designers afkomstig uit Limburg, wonend of werkzaam in Limburg. Maar ook producten in opdracht van bekende of minder bekende bedrijven uit Limburg. De expositie biedt inzicht in actuele en grensoverschrijdende trends in design, maar ook hoe breed de designsector is. Van een stomadouche tot 3D geprint bestek, van kinderwagen tot hanglamp. Een veelheid van vormen van design is vertegenwoordigd: industrieel design, meubels, glas, sieraden, keramiek, voeding, mobiliteit, experimenteel of combinaties. Allemaal gericht op driedimensionale consumenten producten.

><

elisabethstrouven2

Elisabeth Strouven Fonds

Het Elisabeth Strouven Fonds heeft haar nieuwe kantoorpand aan de Abtstraat in het voorjaar van 2016 laten inrichten met werk van Maastrichtse ontwerpers/makers. Het Fonds heeft werk aangekocht, maar neemt ook werk op in een doorlopende verkoopexpositie, volgens een nieuw roulatiemodel. Hester Coolen, organisator van Designday, heeft de rol van curator.

><

Workshops voor ontwerpers

Designday is partner van The Artist and The Others in de uitvoering van de workshops ‘Mastering the Design Market’. In deze workshopserie worden ontwerpers geactiveerd en ondersteund om zich te professionaliseren. Hester Coolen van Designday is in de laatste workshops onderdeel van de professionele jury de de portfolio’s met een kritische blik beoordeelt.

><

designday-x-bijenkorf

Bijenkorf

Tijdens de 10de editie van Designday in 2015 richt de Bijenkorf Maastricht voor het eerst haar etalage aan de Kersenmarkt in met werk van deelnemers aan Designday. In december van hetzelfde jaar start het vervolg van deze samenwerking: een reeks van presentaties genaamd ’designer@work’, waarbij designers tussen het winkelend publiek aan het werk gaan. Intussen heeft deze samenwerking een vaste, driemaandelijkse frequentie gekregen.

><

designday_cuypershuisroermond_1

Cuypershuis Roermond

Vakmanschap, overtuiging en ambitie zijn nog maar een paar gemeenschappelijke factoren tussen Designday en het Cuypershuis in Roermond; het voormalige woonhuis van de befaamde architect Pierre Cuypers. Eigenlijk logisch dus, dat de handen dit jaar ineen worden geslagen.  lees verder >>

><