Designday editie #9

De samenwerking met het Cuypershuis in Roermond

Ambacht Actueel kracht bijzetten
Vakmanschap, overtuiging en ambitie zijn nog maar een paar gemeenschappelijke factoren tussen Designday en het Cuypershuis in Roermond; het voormalige woonhuis van de befaamde architect Pierre Cuypers. Eigenlijk logisch dus, dat de handen dit jaar ineen worden geslagen. Op 18 maart start een expositie van ontwerpen geselecteerd door Designday in de projectruimte van het Cuypershuis. Als die twee maanden later afloopt, verzorgt Designday de inrichting van de museumwinkel voor de rest van het jaar, met werk van kleiner formaat.

designday_cuypershuisroermond_2

Aansluiting
Passie voor ambacht is de basis voor een speciale vriendschap tussen Designday en het Cuypershuis. De drijfveer om hedendaagse designers die gebruik maken van bijzondere productieprocessen een platform te bieden, is de motivatie voor deze concrete samenwerking. Bovendien kent het Cuypershuis sinds enkele jaren het project Ambacht Actueel, een perfecte aansluiting op het gedachtegoed van Designday. Vanaf maart worden al die elementen samengebracht in het Roermondse museum, een iconisch gebouw met een inspirerende historie. De projectruimte, onderdeel van Cuypers’ voormalige werkplaatsen en het decor voor de expositie, wordt omgeven door bijzondere ruimtes die het verhaal van het ambacht in relatie tot de tentoonstelling uit de doeken doen.

Designers
Om dat verhaal te illustreren, selecteerde Designday werk van een twintigtal designers die allemaal op geheel eigenzinnige wijze hun ontwerpen vervaardigen. Soms met de nadruk op techniek, of juist een knap staaltje handwerk. Soms met de nadruk op recycling, of juist het gebruik van natuurlijke bronnen. Van industrieel tot delicaat en van minimalistisch tot uitbundig kleurrijk. De rode draad binnen die diversiteit aan producten is dat ze allemaal uit eerlijke materialen bestaan; een belangrijke voorwaarde voor zowel D(esign)-day als het Cuypershuis. Meer informatie over en voorbeelden van het werk van de exposanten is te vinden op hun websites: Much2c, Clemens Maassen, Gorissendeponti, Pou-Belle design, Loet Gescher, Kstudio, Karlijn Mirck, BEE meubels, Caroline Peeters, Rozemarijn Verschoor, Robbert van Strien, Lydia Bremer, Rob Mentzen, Bart van Didden, Corina Rietveld, Joyce Flendrie, Marieke Rongen, Studio Anne Quakernaat, Molamo, Vincent Bos, Bram van Leeuwenstein en Lies Arts.

designday_cuypershuisroermond_3

Neo-ambachtelijkheid
Met deze (en andere) exposities wil het Cuypershuis de gedachte achter neo-ambachtelijkheid kracht bijzetten. Of, zoals dat in het idee voor Ambacht Actueel wordt omschreven: ‘In het woonhuis, de Cuyperszaal, de Tekenkamer en de houtloods zijn authentieke ruimtes met oorspronkelijke instrumenten geënsceneerd die de sfeer van Cuypers’ tijd uitademen. Moderne objecten van de tijdelijke tentoonstelling in die vaste opstelling laten de wisselwerking tussen het erfgoed van Cuypers en hedendaagse vormgevers zien. Op die manier wordt de werkplaatsen in het Cuypershuis telkens weer nieuw leven ingeblazen.’ De samenwerking met Designday is geheel in de geest van Cuypers, een ontwerper, architect, kunstenaar, propagandist, organisator, vernieuwend vakman en idealist met een ontembare werklust. Een cultureel ondernemer die altijd op zoek was naar ambacht en het belang inzag van een podium voor creatieve kruisbestuiving. De lijn die hij heeft ingezet, met de nadruk op het productieproces, wordt met de expositie(s) inhoudelijk doorgetrokken naar het heden.

Raakvlakken

Opmerkelijke anekdote is dat ook de creatieve roots van Hester Coolen, oprichter van Designday, in het Cuypershuis liggen. ‘Ik ben opgegroeid in Roermond en volgde op mijn elfde al cursussen edelsmeden die gegeven werden in het Cuypershuis.’ Bovendien is de lopende expositie ‘Cuypers en het Rijksmuseum’ (onder andere) uitgevoerd door Marc de Vree, die ook verantwoordelijk is voor de technische ondersteuning van Designday. Met zóveel persoonlijke en inhoudelijke raakvlakken was het een kwestie van tijd voordat het Cuypershuis en Designday de krachten zouden bundelen. Die tijd breekt dus aan met de opening van de exposite op 18 maart en loopt met de inrichting van de museumwinkel vanaf 18 mei door tot het einde van 2014. Zo komen historie en actualiteit op meerdere mooie manieren samen op een markante locatie.

designday_cuypershuisroermond_4

><