Marleen Boot

De contacten die ontwerpers aan Designday overhouden, leiden regelmatig tot mooie opdrachten. Dit leggen we vast in een nieuwe reeks verhalen: Designday stories. In deel 3 van de serie: Marleen Boot.

Moe van goedkope wegwerpproducten van slechte kwaliteit waarmee we ons dagelijks omringen, biedt Marleen Boot (21) meteen een alternatief. Kwalitatieve en eerlijke producten die mooi zijn gemaakt, die tegelijk esthetisch als functioneel zijn, en zeer duurzaam. Sterker nog: ze maakt waardevolle recyclebare producten die een leven lang meegaan. Vandaar dat de ontwerper op haar website 100 jaar garantie biedt op haar Furni Fu Ture- collectie die bestaat uit een tafel, stoelen van essenhout, en een servies van rode klei. Al is het een conceptueel statement, het zou nog kunnen ook. Als je maar met zorg met haar producten omgaat, gaan ze nooit meer bij je weg.

Op Parcours van Designday stond Marleen Boot met haar Furni Fu Ture-stoel. Dat was heel leuk, vertelt ze. In 2016 nam ze als MAFAD-student zowel deel aan Designday in Maastricht als aan Ventura Lambrate in Milaan. En vorig jaar stond ze op haar eigen examenshow. Met Furni Fu Ture kreeg ze veel aandacht. Iedereen die de tafel zag staan dook er meteen onder.
De tafel en stoelen waar deze collectie uit bestaat, hebben een heldere, eenvoudige vormentaal, maar de verbindingen zijn specifiek en in het oog springend. Ze zijn van hout, er komt dus geen schroef of spijker aan te pas, maar ook gedetailleerd, zichtbaar, en stuk voor stuk rond van vorm. Boot houdt van ronde vormen. ‘En van transparantie’, voegt ze toe. ‘Ronde vormen voelen prettiger en breken minder snel af. En een transparant product begrijpen mensen beter’, legt ze uit.

Ze is ook pleitbezorger van honderd procent recyclebare materialen die uit eigen land komen, zodat ze zelf de kwaliteit in de gaten kan houden. Het essenhout haalt ze bij Staatsbosbeheer in Flevoland en de klei komt van K3Delta die het materiaal voor de meeste steenfabrieken in Nederland op verantwoorde manier levert. Haar tafel wordt door Meubel- en Houtwarenfabriek Merkelbach gemaakt, een oud familiebedrijf in Lieshout dat gespecialiseerd is in rondingen zoals van bowlingballen en -kegels.

Marleen Boot wilde aanvankelijk architect worden en deed de vooropleiding aan ArtEZ Zwolle. Van alle academies die ze bezocht, sprong Maastricht er echter uit, vooral vanwege de tekentafel die er stond. Maar na een jaar wist Boot het zeker: ze wilde productontwerper worden; in plaats van de ruimte zelf, wilde ze liever de ontwerpen in de ruimte vormgeven. En zo begon ze op haar zestiende aan de Maastricht Academy of Fine Arts and Design (MAFAD) waar ze in 2017 afstudeerde. Al was ze zich al zeer bewust van de verantwoordelijkheid die een ontwerper heeft bij het produceren van duurzame en goede producten – ‘Voor mij spreekt dat voor zich’, zegt ze, hoewel haar visie extra werd gevoed tijdens haar stage bij Daphna Laurens. ‘Naast het feit dat ze me leerde kleuren- en vormenstudies te doen, attendeerde ze me op een interview op Radio 1 met Thomas Rau over de wegwerpmaatschappij. Via een leraar op de academie zag ze bovendien een documentaire over IKEA die producten maakt die na drie verhuizingen uit elkaar vallen. ‘Dat vind ik bizar. Als je iets maakt moet het fatsoenlijk in elkaar zitten en trouwens ook esthetisch zijn’, meent ze. Als er twee rode draden zijn te vinden in de projecten die Marleen Boot realiseerde (zoals duurzame broodbak-kit Broodnodig en de Barbeclay barbecue) dan zijn het deze twee kenmerken.
Momenteel wil Boot haar servies verder ontwikkelen en verkoopbaar maken. Want de pure klei is weerbarstig en servies maken bewerkelijk, het krimpt enorm in de oven, weet ze. Die oven staat op de academie, waar ze nog altijd gebruik kan maken van de machines en de keramiekwerkplaats.

Nadat ze onlangs de stimuleringsprijs van de stichting Edmond Hustinx won, wil ze het prijzengeld steken in het in kaart brengen wat omringende landen te bieden hebben aan duurzame bedrijven die met natuurlijke materialen werken. Interessant lijkt het haar bijvoorbeeld om met porselein uit Duitsland en klei uit Nederland een servies te maken.

marleenboot.nl

 

><