Winnend ontwerp

Eerste Made for Maastricht Design Award komt in het Tapijngebied

Een huisje voor vleermuizen op een lange paal, zo kun je de Batpole het beste omschrijven. ‘Als er vleermuizen zitten in een gebouw dat tegen de vlakte moet of verbouwd wordt, mogen ze niet zomaar weggejaagd worden. Het is een beschermde diersoort. Door een Batpole te plaatsen krijgen de dieren een nieuw onderkomen. En kan de bouw doorgaan’, zegt ontwerper Robin van Hontem.
Samen met Daniel Meier en Janicke Kernland won hij de eerste Made for Maastricht Design Award in 2016 voor de Batpole. Deze werd uitgereikt op de openingsavond van Designday door burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht.

Inmiddels heeft de gemeente Maastricht een plaats gevonden voor de Batpole: het Tapijngebied, een voormalig kazerneterrein dat volledig geherstructureerd wordt, waar voormalige kazernegebouwen deel worden van de Universiteit Maastricht en andere afgebroken.

Het terrein wordt onderdeel van het stadspark en daarmee de laatste schakel in een groene zone tussen het Jekerdal en de Maas. Het moet daarnaast een ontmoetingsplek worden voor studenten en bewoners van Maastricht. En een voedsel-, educatie- en speelzone met een voedselbos en biologische tuinbouw. Het gebied is een ideale omgeving voor vleermuizen, veel groen, hoge bomen, met zon én schaduw. Er leven drie soorten. De acht meter hoge Batpole is de blikvanger om te laten zien hoeveel flora en fauna dit deel van de stad te bieden heeft’, zegt projectmanager Tima van der Linden. De aanbesteding voor de plaatsing start eind februari. Van der Linden verwacht dat de Batpole volgend voorjaar in volle glorie te bewonderen zal zijn in het noordelijke deel van het park, langs het wandelpad aan de Jeker. ‘Ook andere inzendingen voor de Made for Maastricht Design Award gaan mogelijk een plek krijgen in het park, zoals de Egloo, behuizing voor egels en een houten wiel dat geschikt is als nestruimte voor ijsvogels.’

De tweede Made for Maastricht Design Award wordt uitgereikt op de openingsavond van Designday vrijdag 19 mei. Inzenden kan tot 14 april 2017. Meer informatie over deelname >>

bee collective_batpole
© Philip Driessen