Ica van Tongeren – Re4mers

The Beauty of Waste: Reuse

WORKSHOPS ZATERDAG 26 MEI 2018
Inleidingen beginnen om 11, 14 en 16 uur

 

De verlichte schoonheid van haspels
Onzichtbaar plastic afval in de schijnwerpers
Plastic afval transformeert tot kroonluchter

Hoogwaardig plastic fabrieksafval als haspels, onderdelen en elektronische behuizingen van schakelkasten. Ica van Tongeren van studio RE4MERS kent het materiaal als geen ander. Bij diverse fabrikanten en leveranciers verzamelt ze deze onderdelen die anders weggegooid zouden worden. Zij ziet de waarde en schoonheid van de vaak verstopte en afgedankte materialen. En dat niet alleen: ze biedt de objecten een tweede leven in de schijnwerpers. Een beter en mooier bestaan dan hun vorige onopvallende leven in bijvoorbeeld een onopvallend elektriciteitskastje of als saaie grijze schakelaar.
Zij transformeert de lelijke onderdelen tot exclusieve en duurzame interieurproducten met eeuwigheidswaarde. De samenstelling van haar prachtige modulaire kroonluchters zorgt ervoor dat het licht zich als een sterrenhemel over het plafond en de muren verspreidt, net als sfeervolle Marokkaanse lantarens.

Opgegroeid met een moeder die beeldend kunstenaar is en een econometrist als vader, leerde Ica van Tongeren zowel tekenen als creëren en ontwikkelde ze een liefde voor cijfers en het ontwerpen van patronen en structuren. Na haar afstuderen als productvormgever aan de Gerrit Rietveld Academie in 2002, richtte de ontwerper onder de noemer ‘Create beauty not waste’ een eigen studio op: RE4MERS. Hierin kon ik mijn liefde voor de oorsprong van afval kwijt, maar ook voor het vakmanschap waarmee die afgedankte materialen ooit zijn vervaardigd’, zegt ze. ‘Het viel me op hoeveel bruikbare materialen worden weggegooid en dat de meest voorname reden is dat de levensduur van producten steeds korter wordt.’
Door na te denken over circulaire producten en hoe je het hoogwaardige afval kunt hergebruiken en het langer mee te laten gaan, ontstond RE4MERS als een weeshuis waar objecten worden verzorgd en getransformeerd tot nieuwe, unieke modulaire kroonluchters, bureaulampen en muurverlichting. Maar ook stoelen van oude metalen vaten afkomstig van een chemisch bedrijf ontstaan in de studio.
Zo redt de ontwerper materialen die anderen als waardeloos bestempelen, van de afvalberg. Zij ziet afval juist als grondstof voor prachtige interieurproducten en laat letterlijk een nieuw licht schijnen op objecten die het daglicht daarvoor nooit zagen.

Van een pallet vol afval afkomstig van een fabriek die haar de plastic onderdelen leverde, heeft ze maar liefst 84 verschillende lampen ontworpen en geproduceerd die luisteren naar namen als Zon, Flat Sphere en Emerald. Alle modellen uit de eerste serie uit 2014 hebben reeds een bestemming gevonden bij zowel particulieren als in openbare gelegenheden.

Van Tongeren werkt graag samen met merken en interieurarchitecten om interieurs te transformeren met haar unieke ontwerpen. Zo zijn de eerste lampen uit de Switchica-editie gekocht door de Amsterdamse Stadsschouwburg voor de aankleding van de Café & Brasserie. De majestueuze kroonluchters gemaakt van aaneengeregen behuizingen van schakelaars, passen perfect in deze stijlvolle omgeving en zijn zodanig ontworpen dat ze een spectaculair lichtpatroon op de muur en plafond toveren. Re4mers bracht een tweede sierlijke serie groene lampen uit getiteld Emerald, waarvan de vorm is geïnspireerd door een lamp op een schilderij van Jan van Eyck.
Daarnaast geeft Ica van Tongeren met regelmaat Upcycle Workshops om creativiteit en duurzaam bewustzijn uit te dagen en te stimuleren. Dat doet ze zowel met jongeren op scholen als met volwassenen. De tweehonderd van een Amsterdamse leverancier ontvangen haspels brachten haar op het idee tijdens Designday workshops te geven met dit plastic materiaal. De ontwerper laat bezoekers nadenken over wat ze in het materiaal zien. ‘Ik laat ze en op een andere manier kijken zelf de schoonheid ontdekken van zo’n afgedankt materiaal en je zult zien dat er vervolgens een diversiteit aan creatieve duurzame uitkomsten zal ontstaan.’
Van Tongeren wil in de toekomst niet alleen een ontwerp-challenge initiëren met studenten aan de TU Delft, maar ook meer samenwerkingen aangaan. De naam RE4MERS is dan ook met een blik in de toekomst bedacht; het klinkt als een studio met meer mensen. ‘Ik zoek de meervoud’, verklaart de ontwerper.

www.re4mers.nl/

><

>> Ga terug naar het side-program overzicht

><