SIDE PROGRAM

Deze editie van Designday kun je zelf aan de slag met het thema ‘Beauty of Waste’ in verschillende workshops. Deze zijn nog in ontwikkeling.

Daarnaast vinden er kleine mini expo’s plaats gerelateerd die een eigen blik werpen op het thema en kan je ontwerpers aan de slag zien in een Designer@work op de vloer.

>> Ga terug naar het hele programma

><

Waste walks

Onze side program verantwoordelijke Nina Simons geeft een rondleiding langs enkele uitgelichte ontwerpen binnen het thema the Beauty of Waste. Hoe kan design bijdragen aan oplossingen voor afvalproblematiek? De ontwerpers lichten toe.

Zaterdag en zondag om 11.00 en 15.00 uur

><

Workshops

RE4MERS

Ica van Tongeren geeft met regelmaat Upcycle Workshops om creativiteit en duurzaam bewustzijn uit te dagen en te stimuleren. Dat doet ze zowel met jongeren op scholen als met volwassenen. De tweehonderd van een Amsterdamse leverancier ontvangen haspels brachten haar op het idee tijdens Designday workshops te geven met dit plastic materiaal. De ontwerper laat bezoekers nadenken over wat ze in het materiaal zien. ‘Ik laat ze en op een andere manier kijken zelf de schoonheid ontdekken van zo’n afgedankt materiaal en je zult zien dat er vervolgens een diversiteit aan creatieve duurzame uitkomsten zal ontstaan.’  Lees verder >>

Inloop workshops van Re4mers, zaterdag 26 mei inloop om 11, 14 en 16 uur.
><

documentaires

DOCFEST

Op zaterdag 26 mei om 18.00u toont Docfest, het documentaire film festival van Maastricht, op Designday enkele korte documentaires in het kader van het thema the Beauty of Waste. Een daarvan vertoont het prachtige verhaal van de door polio getroffen Augustin, woonachtig in Siguatepeque, Honduras. Zijn ziekte zorgde ervoor dat zijn droom om piloot te worden in het water viel. Al sinds 1958 verzamelt hij daarom afval, waarmee hij geduldig zijn eigen helicopter bouwt.

Zaterdag 26 mei vanaf 18.00 uur

docfest.eu

><

Designer@work

Bellefroid 2.0

CENTRE CERAMIQUE EN VORMSTOF

Centre Céramique en Vormstof hebben een gezamenlijk doel: het onderbelichte immateriële erfgoed van porselein weer in de schijnwerpers zetten. Designday biedt hen daarvoor graag een platform. De designer@work die Vormstof heeft ontwikkeld past daarbij. De oprichters van Vormstof, Jo Schoenmakers en Marjo de Vries, zijn ook in hun eigen werk al jaren geïnspireerd door de ontwerpen van Edmond Bellefroid. Met name de iconische ‘De Vogel’. De in de jaren vijftig beroemdste Maastrichtse beeldend kunstenaar en vormgever, vervaardigde deze legendarische keramische vogel, in de tijd dat hij aan het hoofd stond van het toen florerende Mosa-designteam. Het werk, afkomstig uit het depot van Centre Céramique, komt als een soort muze in een tweetal Designday-workshops vernieuwd tot leven.

Zaterdag en zondag 11.00-14.00 uur

><

Miniexpo

Mosa Fabrica II

CENTER CERAMIQUE

Toepasselijker kan het niet: in de Decorfabriek, immers de voormalige fabriek van Mosa Porselein Maastricht, toont Centre Céramique tijdens Designday alvast een voorproefje van de expositie Mosa Fabrica II die het in december 2018 in eigen huis opent.
Senior conservator Cultureel Erfgoed en archeoloog Wim Dijkman van Centre Céramique stelt speciaal voor Designday een preview samen met bijzondere stukken Mosa-porselein. Deze werken komen uit de omvangrijke verzameling van maar liefst 10.000 stuks porselein en plateel die de fervente Mosa-collectioneur Henk van Buren uit Hardinxveld-Giessendam in 2009 vlak voor zijn dood aan Centre Céramique schonk. Het is de opvolger van de eerste tentoonstelling: Mosa Fabrica I met een representatief overzicht van de verzameling van 1883-2004.

><

Waste Drum

LAURENS BEIJER

Muzikant Laurens Beijer opent en het event Designday met een Waste Drumsolo; en sluit het op zondag ook af. Zijn bij het thema Recycle passende Waste drumkit vervaardigt hij uit ter plekke aangetroffen materialen als verroest schroot. Daarnaast ging hij in zijn woonplaats Utrecht op jacht naar schroot, radiatoren en wasmachinetrommels die het muzikale spektakel luister kunnen bijzetten. Ook zijn drumsolo zelf is een knipoog naar het veelvuldig samplen van muziek – met gerecyclede versies van James Brown tot André Rieu. Lees meer >>

><

Expeditie

ZILVERSCHOON

Ook zin in een maaltijd van zelfgeplukte kruiden en andere wilde planten? Samen met Designday organiseert Expeditie Zilverschoon een wandeling door Maastricht op zoek naar de eetbare natuur. Door het zoeken naar wilde planten en ‘onkruid’ leren mensen de natuur beter kennen, is het idee. Maar ook wordt met de ‘oogst’ in de mobiele mini-keuken een smakelijke maaltijd bereid. Het aantal deelnemers is beperkt. Aanmelden voor de wandeling plus maaltijd voor zondag 27 mei kan via backoffice@designday.nl. Kosten: 10 euro exclusief passepartout.

Zondag van 13.00 – 16.00 uur

><

mini expo

Misbaksels

CENTRE CERAMIQUE

Wim Dijkman toont aansluitend bij het thema van Designday: ‘The Beauty of Waste’ een selectie opgegraven ‘misbaksels’. Keramiek waarbij in het bakproces wat fout is gegaan. In zevenduizend jaar tijd zijn heel wat van die misbaksels als waste onder de Maastrichtse grond verdwenen. Als een schatgraver haalt Dijkman de misfits bovengronds en toont ze als Beauty’s in al hun bijzondere en gekke vervormingen in speciaal ontworpen ronde vitrines.

><